Opruimtip van de maand!

De opruimtip van de maand december

 

Wie vaak zijn sleutels kwijt is kan soms geholpen zijn met een superleuke sleutelhanger.

 

Bij deze voorbeelden – die zijn bedoeld voor meerdere gezinsleden – kun je ook gelijk zien wie er thuis is…


De opruimtip van de maand november

 

Waar wil jij ruimte voor maken?

Probeer eens onder woorden te brengen waar je in je huis en in je leven ruimte voor zou willen maken. Dat kan van alles zijn:
Misschien wil je eindelijk een muziekinstrument gaan leren bespelen en moet je daarvoor een kamertje vol rommel opdoeken. Misschien wil je een B&B beginnen, een eigen werkkamer inrichten of gewoon minder rommel en meer mooie spullen om je heen om van te genieten.

Als je dan met iets in je handen staat waarvan je je afvraagt of je het wilt houden of niet, sta dan even stil bij de wens die je hebt. De wens waar je ruimte voor wilde maken. Past het daarbij of niet? Dan kan het simpeler worden om te kiezen voor dat wat nog mooi in je leven past. Of besluiten dat iets dan nu toch eindelijk best eens weg mag. Succes!

 

 


De opruimtip van de maand oktober

Rollen cadeaupapier opruimen is vaak lastig!

Het kan ook zo: Rechtop achter een rekje tegen de muur van de kast of netjes aan de binnenkant van de kastdeur. 

 

 


De opruimtip van de maand september

 

 

Opruimen met kinderen!

Voor de herkenbaarheid kun je de opbergplek voor elk kind een eigen kleur geven.
En het staat nog leuk ook!
Kan ook bij brooddozen, thermoskannetjes, servies, handdoeken, wasmanden, kastplanken, opbergdozen…

 

 

 


De opruimtip van de maand augustus

 

Een opruimtip die meer een huishoudtip is:
Doe de was naar buiten!

Hoe veel fijner is het om in de zomer de was buiten te drogen?
Zeker witte was, omdat die niet verbleekt in de zon.
Als er een fijn windje staat en het zonnetje schijnt.
Dat kost niets, het is snel droog, ruikt heerlijk fris en hoeft niet veel gestreken te worden want de kreukels waaien er al bijna vanzelf uit. 

PS Ik vind de was ophangen buiten een ontspannen en voldoening gevend klusje. Beetje meditatief…  Van harte aanbevolen!

 De opruimtip van de maand juli

De oplaadlade

Hoe handig: Een lade met daarin een verdeelstekkerdoos, zodat je je telefoon, tablet of laptop op een vaste plek, en ook uit beeld kunt bewaren en opladen! Zou iemand daar al patent op hebben aan gevraagd?

 

 


De opruimtip van de maand juni

Veel mensen bewaren hun keukenkruiden op een plankje boven het fornuis. Daar staan ze wel voor het grijpen, maar worden ze snel vies en vettig.

Het is vaak veel praktischer om de kruidenpotjes in een keukenlade of in een mandje in keukenkastje achter een deurtje te bewaren.

Denk erbij dan wel aan dat het etiket te lezen moet zijn. Staan de potjes in een mandje of rechtop in een lade, plak dan een etiketje boven op de dop. Maar zoals ze in deze lade schuin liggen is het aanwezige etiket op het flesje altijd goed te zien.

 

 


De opruimtip van de maand mei

 

Wat er op dit Delfts blauwe tegeltje staat wens ik iedereen toe!

Natuurlijk, een grote frisse voorjaarsschoonmaak is heerlijk, maar overdrijf het niet!

 


De opruimtip van de maand april

Vermijd opruim ‘zigzaggen’!

Een zig-zagger wil bijvoorbeeld de keuken opruimen en vindt direct al een boek dat niet bij de kookboeken in de keuken hoort en loopt naar de boekenkast in de kamer. Die is al helemaal vol, maar er kan best wel wat uit wat er eigenlijk tóch al niet in hoorde. De zig-zagger vindt tussen de boeken een stapeltje rekeningen en even later is de zig-zagger de overvolle map met administratie aan het ordenen. Maar dan blijkt de perforator stuk te zijn en is de zig-zagger blij – om even te ontsnappen – op weg naar de winkel voor een nieuwe. Uiteindelijk gebeurt er in de keuken weinig.

Het is het beste om de ruimte die opgeruimd moet worden niet te verlaten.
Spullen die niet in – dit voorbeeld – de keuken thuishoren worden verzameld in een paar kratten bij de deur, uitgesplitst bijvoorbeeld in: naar de vertrekplek, elders opbergen in huis, of in de afvalcontainer. Aan het einde van de opruimklus wordt de inhoud van deze kratten nog even verwerkt.  

 


De opruimtip van de maand maart

Deze tip bespaart u veel ergernis en onnodig gezoek:
Bij het in de kast opbergen van schoon beddengoed is het handig om van het dekbedovertrek met de bijpassende slopen en onderlakens een setje te maken en het in één pakketje in een sloop gevouwen in de kast te leggen.

Zo grijp je nooit mis en het voorkomt vruchteloos zoeken naar de juiste maat hoeslaken, zeker als er veel verschillende maten matrassen in huis voorkomen.

Ook handig: bewaar het beddengoed in een kast / kist op de kamer waar het gebruikt wordt.

 


De opruimtip van de maand februari

Om later dit jaar belastingstress te voorkomen is het nu het moment om alle spullen die nodig zijn voor de belastingaangifte in april vast bij elkaar te zoeken.

Gewoon alvast een mapje aanleggen met daarin de jaaropgaven die nu binnenkomen, de saldi van rekeningen op 1 januari 2017, een lijstje en de gegevens van mogelijke aftrekposten enzovoort.  

Zo makkelijk als dat straks al helemaal voor het grijpen ligt.
En het scheelt zoveel verwarring…

 

 

 

 

 

 


De opruimtip van de maand januari

In het kader van de goede voornemens geef ik graag antwoord op de meest gestelde opruimvraag:
‘Waar moet ik in vredesnaam beginnen met opruimen?’ 

Antwoord: Eigenlijk maakt dat niets uit. Gewoon ergens.
Sommige mensen beginnen – om er in te komen – graag met iets makkelijks, anderen beginnen met een ‘citroen’ iets moeilijks dus.
Dat is enkel een karakterkwestie.

 

Wat ik zou doen is een een tijdstip kiezen waarop je het meest fris bent en dan hooguit een uur aan de slag gaan. De eierwekker zetten of de timer op de telefoon.

Ergens beginnen, een la, een plank, een kastje of een hoek van de kelder. Alles tevoorschijn halen. Bedenken of de spulletjes op deze plek mogen blijven, of ze elders in huis een plek kunnen krijgen of het huis dienen te verlaten. In het laatste geval gaan de spullen naar het oud-papier, in de kliko of naar de verdwijn-plek, zie de opruimtip van de maand augustus.

De op te ruimen plek, la, kast of plank, schoonmaken, opnieuw inruimen en na een uur is het tijd voor koffie en een schouderklopje. Morgen is er weer een dag.

Als je dat elke week een aantal uren doet ga je echt verschil zien. Let maar eens op…

 

 


De opruimtip van de maand december

koelkast1Zodra het begint te vriezen is het slim om de koelkast en de vriezer schoon te maken. Je kunt namelijk alle spullen gewoon in een doos of in een koelbox buiten zetten als de koelkast en de vriezer ontdooien.

Het is dan gelijk een goed moment om alle spulletjes even door te lopen. Wat moet er eigenlijk op? Zijn er etenswaren die over de datum zijn?  U zult de eerste niet zijn die geen flauw benul heeft wat er in een bepaald zakje of bakje bewaard is. Dat is dan misschien een goed moment om voornemens te maken om etiketjes te plakken op in te vriezen spullen. Met wat voor product het precies is en de invriesdatum.

De koelkast en de vriezer schoonmaken en weer inruimen en dan tevreden een lekker kopje koffie doen. 

 

 


De opruimtip van de maand november

Tijdschriften verschijnen elke maand, week of kwartaal. En ze blijven komen. Als u een abonnement heeft krijgt u ze binnen en u leest ze of legt ze ongelezen weg. Ze komen op een stapel of in een tijdschriftenbox terecht. Hele jaargangen, keurig geordend op volgorde, staan netjes naast elkaar. Maar soms komt er al een nieuw exemplaar binnen terwijl u de vorige nog niet eens uit heeft.

Als u inderdaad nog een stapel nooit uit het plastic gehaalde bladen heeft liggen, zet dan extra leestijd op de agenda of zeg gewoon het abonnement op.

kruk-van-tijdschriftenDaarnaast kunt u ook altijd nog kiezen uit een keur van week- en maandbladen die los te koop zijn. Er zijn zoveel prachtig gemaakte en interessante (vak)tijdschriften. Vooral als u alle tijd heeft, in een weekend of op vakantie is het een rijk gevoel om met een stapel tijdschriften bij de open haard te gaan zitten. Die tijdschriften zijn vaak niet goedkoop en die doe je niet gelijk weg als je ze uit hebt. En vaak zijn ze wel het bewaren waard. Dat levert dus stapels op. Stapels losse tijdschriften.

Wat moet je daarmee? Een stapeltje mooie tijdschriften kunnen gepromoveerd worden tot koffietafellectuur. Ook leuk voor bezoek, maar na verloop van tijd raakt zelfs zo’n stapel ook verouderd.

Doe uzelf een plezier en ruim ze op. Geef ze weg! Aan de buurvrouw of aan je vrienden. Doneer ze aan een azc of leg een stapeltje in een trein. Denk ook eens aan wachtkamers van ziekenhuis of tandarts.

Of haal de informatieve of inspirerende artikelen er uit en doe ze op onderwerp in een map. Zijn ze die moeite niet waard doe ze dan gewoon bij het oud papier.    

Laatste redmiddel: U zou van de stapel tijdschriften zélf weer iets kunnen maken!

 


De opruimtip van de maand oktober

9200000010508507Veel mensen halen rond deze tijd hun winterkleren te voorschijn en ruimen hun zomerspulletjes weg. Wie geen extra kledingkastruimte heeft kan heel simpel een paar stapelkratjes of koffers gebruiken voor deze kledingwissel. Maar dat betekent niet dat je domweg alles daar in moet kieperen. Laat alles door je handen gaan en sorteer kritisch: Jurkjes of bloesjes die deze zomer niet of nauwelijks gedragen zijn maken weinig kans om volgend jaar ineens wél leuk genoeg te zijn.

Haal diep adem en neem nu al vast afscheid van die dingen.

Organiseer een kledingruilparty met vriendinnen, lever spullen in bij een kledingbeurs of een tweedehandswinkel, geef ze mee met de zak van Max of gooi ze in een kledingcontainer in de buurt.

Wat mag blijven gaat gewassen en gestreken in een kratje, zeepje erbij of wat lavendelzakjes.

Bedenk hoe blij je volgend voorjaar zult zijn om je favoriete spulletjes schoon en fris weer te ontmoeten.

 


De opruimtip van de maand september

 

Doe eens een tijdje geen boodschappen.

 

  • Haal alle spullen uit de kelder en de provisie kast tevoorschijn.
  • Maak kleine restjes op. Maak een toetje met dat staartje likeur, bak een brood van dat halve pak broodmix.
  • Verzin deze week nog een maaltijd met conservenblikken met een discutabele uiterste gebruiksdatum.
  • Maak een rondje door de koelkast en fabriceer een lekkere soep of een groentetaart en eet de vriezer eens leeg.
  • Gooi of geef alle levensmiddelen die je niet meer van plan bent te gaan gebruiken weg.
En als alles leeg en op is, maak de keuken schoon, de koelkast en de vriezer, en maak een frisse start met een gevulde fruitschaal met vers fruit, een groentela vol verse groente en allemaal nieuwe flessen, pakken en blikken. Heerlijk!  
 

De opruimtip van de maand augustus

Voor iedereen die het moeilijk vindt om spullen weg te doen heb ik één gouden tip!
Maak een verdwijn-plek!

Deze verdwijn-plek is bestemd voor spullen die u afdankt en die daar tijdelijk gestald kunnen worden in afwachting van verdere verwerking.

 

Dat zijn spullen voor de rommelmarkt, voor verkoop op marktplaats, voor het grof vuil, voor de kringloopwinkel of voor mensen die er belangstelling voor hebben getoond.

Handig is een plek in de bijkeuken, de gang, de schuur of in de garage. U kunt een stel kratjes neerzetten, zodat u echt een plek voor vertrekkende spullen vrijhoudt. Liefst waar het enigszins in de weg staat, zodat u spullen die nog niet weg zijn niet vergeet.

Stel, u koopt een nieuw koffiezetapparaat. U heeft een nog prima werkend apparaat, dat nu over is. U zet de nieuwe naast de oude, met het idee er even over na te denken aan wie u deze gaat geven. De kans is groot dat de twee apparaten maandenlang naast elkaar ruimte op uw aanrecht innemen. En dat u er gewend aan raakt, maar af en toe in alle dagelijks drukte denkt: ‘Oh, ja, ik moet eigenlijk nog eens iets met die oude koffiezetter’.
Denken en ergeren kost u meer energie dan wanneer u direct het ding op de verdwijn-plek had gezet.

De bedoeling van deze plek is dat u met minder energie (en veel makkelijker) afstand gaat doen van spullen.

 

De beslissing dat iets weg mag is genomen als u het op de verdwijn-plek zet.
Vanaf dat moment geen twijfel meer.
Spullen wegdoen wordt zo een peuleschilletje.

 

 

Reacties gesloten