Reviews cursus: ‘Thuis, ruimte maken!’

Reviews cursus:’Thuis, ruimte maken!’

 

Gelachen dat onze vrienden hebben! Helga ging op opruimcursus.
Maar het artikeltje in de krant leek voor mij geschreven. Opgegroeid met een absoluut niet huishoudelijk aangelegde, werkende moeder en een onhandige vader die rommel om zich heen verspreidde alsof het heel gewoon was, had ik niet alleen een slecht voorbeeld gekregen, maar ik heb ook nog eens hun verzamelwoede geërfd, dus alle interessante artikelen worden uitgeknipt en tijdschriften zijn om te bewaren.
Jacquelien bleek een vrolijke, optimistische en betrokken vrouw die direct een veilige sfeer in ons groepje wist te creëren. Daardoor durfden wij elkaar onze ergste rommel te laten zien middels thuis gemaakte foto’s. We hoefden de eerste keren helemaal niet te starten met opruimen thuis (al deden we dat natuurlijk toch) maar werkten naar een eigen maatwerkmethode toe.
Ik raakte geïnspireerd, ging aan de slag en vond het nog leuk ook!
Opruimen vind ik nog steeds leuk en hoewel ons huis stapje voor stapje steeds gezelliger wordt ben ik nog niet klaar. Twintig jaar in een groot huis wonen en steeds meer spullen in huis halen is niet zo maar opgeruimd.
Ik heb alleen nu de moed en de handvatten om het te doen.
En als ik weer eens inspiratie zoek kijk ik in de map van onze opruimcursus of blader door de boeken en de artikelen over opruimen die ik inmiddels verzameld heb (nee, je wordt geen ander mens van de cursus).
Ik wens iedereen veel succes met opruimen toe.
Helga van de Enk

 

Door de bomen het bos niet meer zien.

Gelukkig breekt na les 1 het eerste zonnestraaltje door dankzij de verhalen en foto’s van medecursisten.
Mijn rommelprobleem lijkt al iets minder groot en dat werkt stimulerend.
Het is fijn om trapsgewijs te beginnen. Een van de eerste opdrachten lijkt zo gemakkelijk: Kijk elke dag thuis 5 minuten rond of je iets ziet dat je liever niet meer om je heen wilt hebben. En wat heeft dit al heerlijke gevolgen zonder dat de paniek toeslaat.
Je wordt echt benieuwd naar de volgende opdrachten en wilt steeds horen hoe je medecursisten het er vanaf gebracht hebben. Wat leer je veel van hun ervaringen en van de adviezen van Jacquelien. Soms zijn het eenvoudige en practische tips, soms overleggen we ook intensief met elkaar over een wat ingewikkelder probleem.
Maar wat hebben we ook veel afgelachen en wat gaf het elke keer weer een opgelucht gevoel als er weer iets op orde was.
Aan het eind hebben we alle afgedankte spullen verzameld en een rommelmarkt georganiseerd. Leuk!
De handige naslagmap wordt nog regelmatig opengeslagen.
Voor mij was het leukste van deze opruimcursus dat mijn huisgenoten er eerst lacherig over deden maar gaandeweg mee gingen opruimen.

Zo is er een balletje aan het rollen gebracht en dat rolt nog steeds. Regelmatig krijgen we weer de kriebels en gaan we aan de slag.

Zo reikt het effect van de cursus nog jaren ver.

Ik ben blij dat ik de cursus heb gevolgd en zo thuis veel meer ruimte en overzicht heb gekregen.
Berry

 

Reacties zijn gesloten.